- SAVAB-Flanders vzw
- Statiestraat 3
- 2340 Vlimmeren
- info@savab.be
- BTW BE 0434.366.196
In het kader van een doctoraat doet Zoë De Mol onderzoek naar verantwoord antibioticumgebruik en het belang van communicatievaardigheden.
Eén van de doelen binnen haar onderzoek is om een antimicrobial stewardship interventie te ontwerpen gericht op het optimaliseren van het antibiotica voorschrijfgedrag bij dierenartsen kleine huisdieren.
Op 14 november 2024 organiseert SAVAB-Flanders in samenwerking met Royal Canin en VetPlus een praktische bijscholing over lever-, gal- en pancreasproblemen bij hond en kat.
Op 2 mei waarschuwden we reeds voor het aankomen van fase 2 naar de overgang van nieuwe voorschriften, zodat je niet met een grote hoeveelheid oude voorschriften zou blijven zitten. Deze fase 2 ging nu van start.
Goed nieuws! SAVAB leden hadden reeds gratis toegang tot de verschillende pakketten van Vetlexicon, maar dit wordt nu gratis uitgebreid.
Vanaf 1 september 2024 is het verplicht om het gebruik (toedienen, afleveren of voorschrijven) van quinolonen en 3de en 4de generatie cefalosporinen (kritisch belangrijke antibiotica) voor alle diersoorten te verantwoorden door middel van een antibiogram.
Het koninklijk besluit (KB) van 18 april 2024 betreffende de algemene regels voor de preventie en de bestrijding van bepaalde dierenziekten, dat gepubliceerd werd op 6 mei 2024, trad in werking op 16 mei 2024 en trekt tegelijkertijd het koninklijk besluit van 3 februari 2014 in. Dit nieuwe KB van 18 april 2024 vloeit voort uit de Europese bepalingen van de Diergezondheidswet (Animal Health Law) en brengt in één besluit bepalingen samen die voor meerdere dierziekten gelden.
Het antibioticumgebruik in België neemt jaar na jaar verder af waaruit blijkt dat de initiatieven die genomen zijn in de sector duidelijk zijn vruchten afwerpen. AMCRA kijkt reeds verder en presenteert haar visie 2030.
Tijdens het Belgische voorzitterschap voor de raad van de Europese Unie is er een belangrijke stap gezet naar beter welzijn voor honden en katten in de Europese Unie.
Sinds 28 januari 2022 is er een nieuwe Europese Verordening van kracht. Deze verordening bepaalt onder meer dat dierenartsen moesten overschakelen naar een nieuw model van voorschrift en ook welke info hierin moet staan. Binnenkort volgt fase 2.
ENOVAT of het ‘European Network for Optimization of Antimicrobial Therapy’ heeft op basis van een systematische review en meta-analyse de doeltreffendheid van antibiotica en nutraceuticals (prebiotica, probiotica en synbiotica) geëvalueerd bij acute diarree bij honden. Op basis hiervan kunnen richtlijnen geformuleerd worden voor de behandeling van deze frequent voorkomende aandoening bij honden.