• Nieuws

Overlijden van Em. Professor Michael J. Day

Em. Professor Michael J. Day
BSc BVMS(Hons) PhD DSc DiplECVP FASM FRCPath FRCVS

Michael Day is gisteren overleden aan de gevolgen van een opflakkerende ziekte die hem een 3-tal jaren gelden ook al parten heeft gespeeld. De veterinaire wereld verliest een icoon, iemand die de gave had om in zijn vakgebied, en ver daar buiten, de moeilijkste zaken op zo’n manier uit te leggen zodat iedereen het kon begrijpen. Hierdoor zijn vele dierenartsen direct beïnvloed geweest door deze ‘grote meneer’.

Om maar één van zijn verwezenlijkingen te vernoemen, de vaccinatierichtlijnen bij de gezelschapsdieren die een mondiaal geaccepteerd gegeven geworden zijn. Michael heeft hiervoor de wereld afgereisd, deels in opdracht van de WSAVA, en heeft hier een groot verschil gemaakt voor onze patiënten. 
Een ander belangrijk project, is het “One Health”  principe, waar de humaan-medische en veterinaire wereld elkaar helpen en sterker maken. Hier heeft Michael ook zijn schouders onder gezet en veel bereikt in ons aller belang.
Als patholoog was hij op meerdere vlakken dé referentie, en het duurde dan ook niet lang vooraleer zijn focus niet alleen in Bristol lag, maar naar de hele wereld. 

Wij, als SAVAB-Flanders, hebben Michael Day leren kennen op een eerder congres en op de lentemeeting in Brussel op 29 mei 2015, met “Immunology in Bloom”. Daar bleek de vriendelijkheid en expertise van Michael. Hij stond open voor alle vragen, had een ongelooflijke kennis en was een erg aangename collega, op én naast het spreekgestoelte.

Sinds meerdere jaren speelde hij ook een grote rol in de WSAVA (World Small Animal Veterinarian Association) als penningmeester, maar ook in meerdere commissies en werkgroepen. 

Hij  heeft zijn laatste jaren nog gelukkig geleefd in het verre Brazilië, wat hem zeker gegund was. 

De veterinaire wereld verliest een belangrijke collega, met veel dankbaarheid voor zijn leven!

SAVAB-Flanders vzw