• Nieuws

Klinische studie bij honden met hoofd- en halskanker

Klinische studie bij honden met hoofd- en halskanker 

Voor een klinische studie rond fluorescentie-geleide chirurgie is de Universitaire Dierenkliniek Kleine Huisdieren (Faculteit Diergeneeskunde, UGent) op zoek naar honden met hoofd- en halskanker die in aanmerking komen voor operatieve behandeling.

Tijdens fluorescentie-geleide chirurgie zal er een kleurstof toegediend worden om de kankercellen met behulp van een speciale camera in beeld te brengen. Deze benadering vergroot de kans op volledige verwijdering van de tumor waardoor het risico op herval kleiner wordt. Het doel van deze studie is om te bestuderen of een nieuw, veelbelovend contrastmiddel inderdaad een meerwaarde biedt tijdens het verwijderen van tumoren met onduidelijke marges. Het gaat om een kleurstof, gekoppeld aan een Nanobody (een klein antilichaam dat bindt aan specifieke eiwitten op kankercellen dat diep in weefsels kan doordringen). De veiligheid van het contrastmiddel bij honden werd reeds getest. Als we met deze klinische studie kunnen aantonen bij honden dat deze Nanobody-kleurstof de chirurgische verwijdering van tumoren met slecht omschreven marges verbetert, zal hetzelfde contrastmiddel vervolgens worden getest bij mensen met hoofd- en halskanker. 

Welke honden komen in aanmerking? 

  • Honden met kanker in de mond, elders op het hoofd of ter hoogte van de hals.
  • Belangrijk is dat de hond een goede kandidaat is voor chirurgische behandeling. Dit wil zeggen dat hij in goede algemene toestand moet verkeren en dat er nog geen aanwijzingen mogen zijn voor verre metastases. 

Voor meer informatie en/of doorverwijzing kan contact opgenomen worden met dierenarts Nayra Valle via nayra.valle@ugent.be of Professor Hilde de Rooster (Weke Delen Chirurgie) via hilde.derooster@ugent.be.