• Nieuws

Zodiac goes Congo!

Van 31 oktober 2014 tot en met 11 november 2014 zullen collegae Jeroen Siebelink, Ruth Walleyn, Sandra Boddin en Luk Brants samen met dierenartsassistente Julie Vanassche naar Congo trekken. In 2013 werd dit project voor de eerste keer uitgevoerd.

Initiatiefnemer van dit project was Jeroen Siebelink. Hij werd gevraagd door de manager (Hilde van Leeuwe) van het CONKOUATI DOULI NATIONAL PARK bij Pointe Noire in “Frans Congo” om een helpende hand te bieden bij het groeiend probleem van zwerfhonden.

De locale bevolking heeft geen financiële middelen om de dieren behandelen zoals het zou moeten, laat staan om in te staan voor de noodzakelijke geboortebeperking.

Doordat er geen honden en katten worden gecastreerd is er een overschot aan zwerfdieren, die niet alleen overlast bezorgen aan de lokale bewoners maar ook gevaar inhouden voor de bevolking én voor de wilde dieren in het park. Onder andere rabiës is in dit gebied endemisch aanwezig (met in 2013 een grote uitbraak met 45 dode mensen tot gevolg) en kan o.a. via de honden/katten worden overgedragen naar de lokale bevolking maar ook naar de wildlife in het park. Hierdoor kan het bestand aan wilde dieren in het park drastisch dalen. Er sterven jaarlijks mensen, vooral kinderen, aan rabiës in dit park.

Wij zullen in deze week trachten om heel wat honden te steriliseren maar het ultieme doel van deze missie is vooral ook om de lokale dierenartsen aan te leren hoe zij deze ingreep goed en veilig met beperkte middelen kunnen volbrengen.
Het project dat bijgevolg zowel een veterinaire als een humanitaire insteek heeft, zal ter plaatse worden opgevolgd door de manager van het park, Dr. Van Leeuwe, maar zal bovendien worden gesteund door het management van de WCS, de Wildlife Conservation Society en het Jane Goodall Institute.

Hoewel wij zelf instaan voor onze kosten van het vervoer en het verblijf stellen we hulp, in welke vorm dan ook, bijzonder op prijs. Financiële ondersteuning (op rekening BE45 3770 4273 3789 t.n.v. Zodiac goes to Congo) voor aankoop van producten zoals verdoving en hechtdraad maar ook materiele ondersteuning zoals (bijna) overtijdse geneesmiddelen en/of niet gebruikte hechtmaterialen zijn steeds welkom.
U kunt ons ook steeds volgen op onze facebookpagina.