• Nieuws

'Horrordierenarts' in Texas

Dierenarts Lou Tierce uit het Amerikaanse Fort Worth heeft niet een, maar vijf honden, waaronder zijn eigen Border Collie met drie poten, onder erbarmelijke omstandigheden in zijn kliniek in leven gehouden. De dieren hadden eigenlijk geëuthanaseerd moeten worden, maar de 'horrordierenarts' of 'Vampire vet' zoals hij wordt omschreven in Amerikaanse media, hield de lijdende dieren soms jaren in leven.

De mistoestanden kwamen aan het licht toen de familie Harris uit hetzelfde plaatsje op 22 april een telefoontje kreeg. Een voormalig medewerkster van de dierenkliniek vertelde hen dat hun hond Sid nooit was ingeslapen en nog gewoon leefde. De familie was in shock. Ze haalden hun vijfjaar oude Leonberger op en deden aangifte bij de politie.

Op het lichaam van Sid troffen experts sporen van bloedtransfusies aan. De hond werd meer dan zes maanden verborgen gehouden in de kliniek als bloeddonor. In oktober gaven de eigenaars toestemming om hun hond te laten inslapen vanwege een ernstig congenitale spinale afwijkingen. Toen ze echter Sid gingen ophalen - opgesloten in een donkere kamer in de praktijk - kan hij gewoon wandelen. Een andere kliniek onderzocht Sid en konden na een MRI alleen maar besluiten dat er geen sprake was van een spinaal probleem.

Lange lijdensweg

In een handgeschreven verklaring die vandaag openbaar is gemaakt, geeft Lou Tierce toe dat hij in het geheim meerdere honden in leven heeft gehouden die eigenlijk geëuthanaseerd hadden moeten worden. Een daarvan was zijn eigen driepotige border collie, zo meldt NBC Dallas-Fort Worth.

Woensdag deden de autoriteiten een inval in de kliniek. Daar troffen ze nog drie andere honden en een kat met een mondtumor aan. Eén van de honden was Tierce zijn eigen zwaar lijdende zwart witte Border Collie. Opgesloten in een doos met een ontbrekende poot, een andere uit de kom en twee ontwrichte schouders. Een medewerker van de kliniek zei dat sinds zijn aanstelling in juni vorig jaar de hond op dezelfde plek heeft gelegen. Tierce verklaarde dat hij het dier in leven hield met eten en water, maar hem geen medische verzorging gaf.

Drie andere honden die gevonden werden waren er zo ernstig aan toe dat ze geëuthanaseerd moesten worden. Een van hen leefde al drie jaar in een kooi. Alleen Sid en een andere hond overleefden de wreedheden. De twee dieren verkeren echter ook niet in een goede staat van gezondheid.

Organen in potjes

In de kliniek vonden de onderzoekers verder organen in potjes. "Dierlijke organen werden in potjes bewaard en stonden overal. Er vlogen insecten rond in de onderzoekskamers. Hopen medicijnen, afval, was, en papieren lagen verspreid in de onderzoekskamers, de gangen, de trappen, de operatiekamer en het laboratorium", zo staat er in de gerechtelijke documenten.

De man wordt aangeklaagd voor wreedheden tegen dieren. Zijn vergunning is ingetrokken.

Het volledige artikel met video kun je hier lezen.