• Nieuws

Dierenwelzijn blokkeert Griekse pups

De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid heeft 34 Griekse pups die vorige vrijdag in Gent op de Poezenboot arriveerden daar geblokkeerd. Dierenwelzijn wil absolute zekerheid dat de dieren vrij zijn van hondsdolheid. Voorts moet uitgeklaard worden voor welke bedragen de dieren worden verkocht. Dat heeft Jan Eyckmans, woordvoerder van FOD Volksgezondheid aan Belga bevestigd.


Vorige vrijdag werden 34 puppy's naar Gent overgebracht uit het Griekse opvangcentrum waar De Poezenboot mee samenwerkt. Zaterdagmiddag kwam een inspecteur van Dierenwelzijn naar De Poezenboot om de zaak te onderzoeken. Hij deed een aantal vaststellingen die hem ertoe brachten om de dieren op de boot te blokkeren.

"Al onze dieren, de 34 puppy's, maar ook een 70-tal poezen zijn in beslag genomen, omdat er een handtekening van een Griekse dierenarts in een Traces-document ontbrak", zegt Ellie De Grauwe, ondervoorzitster van de Poezenboot. "We mogen geen contact hebben met onze dieren. Moeten we ze dan laten verhongeren? "

Volgens Jan Eyckmans klopt dit niet. "De puppy's zijn geblokkeerd op de boot tot een aantal vragen zijn beantwoord", zegt hij. "Er is geen sprake van in beslagname. We hebben aanwijzingen dat de paspoorten van de pups in België zijn aangemaakt, en niet in Griekenland. "

"Dit betekent dat we ook niet de garantie hebben dat de dieren hondsdolvrij zijn, en we willen geen risico lopen op dat vlak. De dieren moeten dus onderzocht worden. Daarnaast moet ook uitgeklaard worden, of de honden voor een bescheiden vergoeding of voor aanzienlijke, té hoge bedragen worden verkocht."