• Nieuws

Dierenminister Weyts plant extra controles op Black Friday

PERSMEDEDELING VAN BEN WEYTS

DE VLAAMSE MINISTER VAN DIERENWELZIJN

22/11/2022

Dierenminister Weyts plant extra controles op Black Friday

 

In aanloop naar Black Friday plant Vlaams Dierenminister Ben Weyts extra controles. Sinds 2019 is er een verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. De extra controles zullen toezien op de naleving van dat verbod. “Dieren zijn geen wegwerpproducten”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Het zijn geen zakken chips die je zomaar uit de rayon plukt of een pakketje dat je bestelt maar nadien snel terugstuurt. Dieren die op Black Friday aangeschaft worden tegen een bodemprijs, belanden dikwijls nog vóór Kerst in een asiel – of erger. Daarom zorgen we voor een kordate handhaving. We dulden geen overtreders.”.

Tot 2019 was het een jaarlijks terugkerend fenomeen in de aanloop naar een nieuwe koopjesperiode: spectaculaire kortingen op levende dieren. ‘Black Friday’, een uit de Verenigde Staten overgewaaide promotieactiedag, was in de voorbije jaren vaak een zwarte dag voor dieren.  Het bracht kopers in de verleiding om snel een dier in huis te halen, met soms kwalijke gevolgen voor het dier tot gevolg.

Sinds 2019 is er een verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. De dienst Dierenwelzijn zal extra controleren of het verbod wordt nageleefd. Zo zal het internet uitgekamd worden op zoek naar eventuele promoties van bijvoorbeeld dierenhandelszaken. Tegen iedereen die dieren nog als wegwerpproduct behandelt, wordt gepast ingegrepen. “Black Friday mag geen zwarte dag zijn voor dieren”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Kortingen op dieren, op levende wezens, zijn niet alleen absurd. Ze kunnen ook leiden tot dierenverwaarlozing als mensen door kortingen verleid worden om zonder nadenken een dier in huis halen.”

Wie een dier in huis haalt, moet bovendien goed beseffen dat daar heel wat meer bij komt kijken. “Bezint eer ge met dieren begint”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Dieren vragen soms heel wat zorgen en hebben vaak specifieke noden.”

Op www.huisdierinfo.be staat per diersoort heel wat info over wat een specifiek dier allemaal nodig heeft en waarmee je rekening moet houden. “Beslis je na het goed te hebben overwogen toch om een dier in huis te halen? Kijk dan zeker naar het aanbod van onze erkende dierenasielen. Op www.adopteereendier.be staan wachten meer dan 2.000 asieldieren op een nieuwe, warme thuis”, aldus Weyts.

 

Contact:

Michaël Devoldere, woordvoerder Ben Weyts, 0484/14.08.19