• Agenda

PEGD seminar: Chronische nierziekten bij de hond en de kat

Seminar voor gezelschapsdierenartsen met maximaal 8 jaar werkervaring.

Algemene informatie
Tijdens deze interactieve bijeenkomst zullen aan de hand van casuïstieken die zijn aangeboden bij de specialist, diverse chronische nierziekten aan de orde komen. De anatomie en fysiologie worden kort besproken om een goede basis te leggen voor het begrijpen van de pathofysiologie van de verschillende chronische nierziekten. Hoe stelt u de diagnose chronische nierziekte en welke mogelijkheden heeft u in de praktijk om hierin verder te differentiëren? Wat kan de specialist interne geneeskunde (nefrologie) hierin betekenen? Wat is de meerwaarde van een nier-biopt, wat zijn de risico’s? Welke stagering gebruiken we? Waar is deze indeling op gebaseerd en wat kunnen we er mee? Daarna zullen de bestaande en toekomstige therapieën, alsmede de nutritionele ondersteuning aan de orde komen met aandacht voor de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Hoe kan voeding helpen? De verschillende nier-diëten en ook het zelf samenstellen van een nier-dieet zal worden besproken met aandacht voor verschillen in textuur, smakelijkheid en de beste dieettherapie in de verschillende stadia van de verschillende chronische nierziekten. Tenslotte zal de monitoring en follow up aan de orde komen. Na afloop van dit seminar bent u in staat om een goed, wetenschappelijk onderbouwd plan op te stellen voor patiënten met chronische nierziekten in uw praktijk. Ook kunt u de eigenaar goed uitleggen wat er aan de hand is met hun huisdier met chronische nierziekte en hoe de voeding en overige therapieën kunnen helpen bij de behandeling.

Sprekers
Dr. Ronald Jan Corbee & Prof.dr. Sylvie Daminet

Dr. Ronald Jan Corbee volgde de opleiding Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht in de periode 1997-2003. Na enkele waarnemingen in eerstelijns gezelschapsdierenartsenpraktijken is hij in dienst gekomen bij Dierenkliniek ’t Ossehoofd te Heerhugowaard, waar hij twee jaar heeft gewerkt als dierenarts gezelschapsdieren. In december 2006 heeft hij een eigen praktijk geopend: Dierenartsenpraktijk Schonauwen te Houten, welke hij heeft verkocht op 1 februari 2016. In september 2008 is hij op het Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gestart met de opleiding tot specialist Veterinaire Diervoeding (opleider Prof. Dr. H.A.W. Hazewinkel). De specialisatie-opleiding is in september 2011 succesvol afgerond met het ECVCN-examen in Zaragoza waarmee de registratie als Diplomate van the European College of Veterinary and Comparative Nutrition een feit werd. Tijdens zijn specialisatie werd hij in staat gesteld de discipline Klinische Voeding verder vorm te geven en tevens een promotietraject te starten bij de onderzoeksgroep Advances in Veterinary Medicine. Op 28 augustus 2014 promoveerde hij op de invloed van voeding op de skeletgezondheid bij honden en katten. In maart 2013 heeft hij de basis kwalificatie onderwijs behaald. Op dit moment is hij werkzaam als Universitair Docent bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Prof. dr. Sylvie Daminet is in 1992 afgestudeerd aan de Universiteit van Luik (België). Hierna heeft ze een internship gevolgd door een residency aan de Universiteit van Montreal (Canada) voltooid. In 1996 werd ze Diplomate van ACVIM en ECVIM – CA. Ze haalde een masterdiploma op het gebied van schildklierfunctie testen bij de hond aan de Universiteit van Montreal. Ze was vervolgens docent aan de universiteiten van Montreal en Prince Edward Island in Canada en aan het Royal Veterinary College in Londen, Engeland. Zij promoveerde op schildklierfunctie testen bij honden aan de Universiteit van Gent in België in 2002. Op dit moment is ze hoogleraar aan dezelfde universiteit. Zij is hoofd van de afdeling interne geneeskunde en heeft zelf een speciale interesse in de endocrinologie en nefrologie. Ze was voorzitter van de Speciality  ‘Internal Medicine’ van het ECVIM (2011-2014).

Doelgroep
Gezelschapsdierenartsen met maximaal 8 jaar werkervaring, niveau I.

Datum
Donderdag 6 oktober 2016.

Programma
Ontvangst: 12.00 uur
Aanvang seminar: 12.30 uur
Einde seminar:  18.30 uur

Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren te Utrecht, ingang Münsterlaan.

 

https://www.kwaliteitdiergeneeskunde.nl/kwaliteit/nascholing/pegd/10870024/PEGD-seminar-Chronische-nierziekten-bij-de-hond-en-de-kat