• Agenda

Modulaire cursus cytologie

Algemene informatie
Cytologie van aspiratiebiopten, afdrukpreparaten of vocht kan vaak redelijk snel en eenvoudig tot een klinische diagnose leiden. Tijdens deze cursus wordt u door prof. dr. Erik Teske de basisprincipes bijgebracht en worden de meest voorkomende afwijkingen behandeld. Elke sessie start met een theoretisch deel, gevolgd door praktisch oefeningen achter de microscoop. Aan het eind van iedere sessie zullen de preparaten gezamenlijk doorgesproken worden.

Docent
Prof. dr. Erik Teske, dipl ECVIM-CA, werkzaam als specialist op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren te Utrecht.

Doelgroep
Dierenartsen die geringe ervaring hebben in de cytologie, maar zeker ook diegene die zich er verder in willen bekwamen. Niveau I en II.

Cursusdata en tijden
Donderdag 1 oktober 2015, donderdag 12 november 2015, donderdag 7 januari 2016, donderdag 4 februari 2016 en donderdag 10 maart 2016.
Ontvangst: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 18.30 uur

Programma
Module 1:  Introductie
Gedurende de introductie zal ingegaan worden op de algemene principes van het beoordelen van cytologie preparaten. Na bepaling van weefselorigine zullen de kenmerken van ontsteking, goedaardige en kwaadaardige tumoren worden behandeld.

Module 2:  Cytologie van (sub)cutane laesies
Afwijkingen in de huid en subcutis lenen zich goed voor het verkrijgen van cytologische biopten. In dit cursus deel zullen diverse diagnoses besproken de revue passeren van zowel allerlei ontstekingen als tumoren.

Module 3: Cytologie van lymfeklieren
Lymfadenopathie is een veelvuldig voorkomende klinische bevinding. Met behulp van dunne naald aspiratie biopten is snel een diagnose te stellen. Een bijzondere plaats neemt de classificatie van lymfomen in.

Module 4: Cytologie van synovia, urogenitaal apparaat, en buik- en thorax vocht
De meest voorkomende afwijkingen zullen tijdens dit deel van de cursus de revue passeren.

Module 5: Bloeduitstrijkjes
In house hematologie analyzers kunnen vaak uitstekend de aantallen bloedcellen weergeven, maar differentiatie van de verschillende subtypen en het opmerken van abnormale morfologie van cellen is veelal minder goed. Daarom zal tijdens deze module nader op het belang van de beoordeling van een bloeduitstrijkje in gegaan worden. Diverse normaal beelden en abnormaliteiten van zowel de rode als de witte celreeks zullen de revue passeren. Ook zullen bloedparasieten behandeld worden.

Het volledige programma incl. cursusdata kunt u hier downloaden.

Microscoop
U dient zelf een microscoop mee te nemen. De microscoop moet voldoen aan de volgende eisen: microscoop: binoculair, objectieven minimaal 10x, 20x, en 100x olie immersie.

Locatie
Departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren Utrecht, ingang Münsterlaan.

Accreditatie
De modulaire cursus cytologie zal worden aangemeld bij het Kwaliteitsorgaan Dierenartsen (KD)  voor  aanvraag voor accreditatie nascholingspunten.

Kosten
De kosten bedragen € 950,- excl. BTW** voor alle vijf modulen en cursusmaterialen. U dient zelf een microscoop mee te nemen.

**Let op: Deze cursus cytologie is persoonsgebonden, uitsluitend de cursist die zich ingeschreven heeft kan deelnemen aan alle modulen. Indien u bij één of meerdere modulen niet aanwezig kunt zijn, is het niet mogelijk om een collega in uw plaats te laten deelnemen. Na inschrijven is annuleren niet mogelijk. Lees voor u akkoord gaat de algemene voorwaarden goed ( zie hiervoor: www.pegd.nl).

Naast het betalen per bankoverschrijving (+ € 10,- excl. BTW voor adm. kosten) of iDeal is er ook een mogelijkheid tot automatische incasso. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Nadere informatie
Vanwege het intensieve karakter van deze workshop is er plaats voor maximaal 30 deelnemers.

Inschrijven doe je hier.