Luc Van Ham

'T is altijd plezant om prijzen uit te delen. Het doet me bijzonder veel plezier dit jaar de SAVAB-Flanders award te mogen uitreiken. Het is voor de zesde keer op rij dat die naar een man gaat! Daar moeten we volgend jaar misschien iets aan doen ...
Jammer genoeg kan onze award-winnaar niet aanwezig zijn door ziekte...

Wat zijn de criteria om onze award te krijgen?
Het kan gaan om iemand die pionier is in zijn vakgebied, iemand die opmerkelijke research en wetenschappelijk onderzoek doet, iemand die uitblinkt in collegialiteit of die ons beroep in een positief daglicht stelt,...
Voor Luc gaan al die criteria op, denk ik!

Het begon ooit op het Casinoplein met één iemand die zich toelegde op neurologie en endocrinologie. Na een korte periode in de praktijk, keerde Luc terug naar de universiteit waar neurologie is uitgegroeid tot een hele groep medewerkers met een internationale reputatie! Luc Van Ham heeft samen met zijn team een indrukwekkende dienst uitgebouwd. Er worden, zowel nationaal als internationaal, lezingen gegeven. Ze publiceren heel wat artikels. Luc vindt het daarbij dan heel belangrijk om zoveel mensen van zijn dienst als auteur te vermelden. Twee jaar geleden hebben ze hier in Gent een heel goed Europees neurologiecongres georganiseerd.
Om terug te komen op die pioniersrol: ik herinner me nog hoe we, jaren geleden, met een Cavalier King Charles Spaniël van Merelbeke naar Luik reden om daar in het humane ziekenhuis, na de 'gewone' werkuren, die hond in slaap te doen voor een MRI in verband met syringohydromyelie... Zo'n scan nam enorm tijd in de beslag. Waar is de tijd?
Ondertussen staat Luc minder in de kliniek. Hij is onlangs terug verkozen als vakgroepvoorzitter. Ik weet als geen ander dat Luc mensen kansen geeft. Hij kan mensen stimuleren en begeleiden. Ik herinner me hoe ik wel 'ns belde over een interessant gevalleke en hij dan steeds enthousiast reageerde! Opbouwende kritiek geven, is niet iedereen gegeven.

Het leven is gelukkig meer dan werken alleen. Voor zover ik weet, geniet Luc nog steeds van een goed glas wijn, een lekker etentje, momenten met zijn vriendin, An, zijn kinderen en kleindochter. Hij maakt graag lange wandelingen met zijn hond, Simba.
Het leven heeft hem niet gespaard ... Noch privé, noch qua gezondheid ... Ik ben er daarom zeker van dat iedereen hier Luc Van Ham de award van harte gunt!
De SAVAB-Flanders award van dit jaar is een kunstwerk gemaakt door Ann Criel.

Maar... Deze prijs is geen lifetime achievement award! Ik hoor uit betrouwbare bron dat Luc al denkt aan zijn pensioen. Hij wil dan meer tijd om de krant te lezen, om zich bezig te houden met zijn dochters Anouk en Yanthe en kleindochter Mirthe. Da's voor later... Nu hebben we binnen ons beroep collega's als Luc heel hard nodig: mensen met visie, mensen die bruggen bouwen tussen praktijk en universiteit.

Vandaar dat onze award dit jaar naar hem gaat!