Nieuwsbrief maart '21
 
  SAVAB-Flanders vzw  
 
 

Beste collega,

Via deze weg informeren we je graag over het reilen en zeilen binnen de diergeneeskundige sector.

Nieuws van AMCRA

In maart 2020 stelde AMCRA haar visie 2024 voor. Deze visie kan je terugvinden op de website van AMCRA, maar ook op onze eigen website. Een visie waarin ze aan de hand van 9 aandachtspunten trachten de antibioticumresistentie terug te dringen.

Ondertussen zijn we een jaar verder en werd er na overleg met de verschillende betrokken partijen een antibioticumconvenant ondertekend. Je leest het volledige persbericht op onze website.

{AMCRA}

{congres}

Stel je vraag! uit de startblokken

Met Stel je vraag! stelde SAVAB vorige maand een leuk initiatief voor om de kloof tussen (net afgestudeerde) studenten en het dierenartsenkorps te verkleinen. Zeer veel vacatures raken momenteel moeilijk of niet ingevuld, terwijl er aan de andere kant steeds sprake is dat er te veel dierenartsen afstuderen. Met Stel je vraag! probeert SAVAB te kijken waarom beide partijen elkaar niet vinden. Je kan als dierenarts dus steeds je prangende vragen aan studenten naar ons doorsturen via e-mail. Wij zorgen voor anonimiteit en antwoorden! Inspiratie voor vragen om je op weg te helpen kan je in onderstaand filmpje terugvinden!

{psychologische hulp}

FECAVA nieuwsbrief

Een nieuwe editie van de FECAVA nieuwsbrief werd uitgebracht. Niemand minder dan Prof. Dr. Hans Nauwynck heeft deze edito geschreven. Zeker dus de moeite waard om te lezen. Je kan hem hier terugvinden.

Ben je eerder het luisterende type? Dan kan je terecht op de Vet Chat met Prof. Nauwynck.

Vet Chat: The curious case of the COVID cat and the Impenetrable Shrimp

FECAVA Basic Practices in Anesthesia and Analgesia

Na het eerste deel over het anesthetisch plan, brengt FECAVA nu het tweede deel uit rond pijnbestrijding. 
Aan de hand van een flowchart en begeleidende tekst ben je weer helemaal mee zodat ook jouw patiënten de beste pijnbestrijding krijgen.

Het eerste deel gemist? Je kan alles ook op de website van FECAVA terugvinden.

WSAVA Webinar: Veterinary Welness - strategies for succes

Heb je deze namiddag om 5 uur lokale tijd nog een gaatje in je agenda? Neem dan plaats en geniet van de gratis webinar van WSAVA. Je kan hem hier volgen.

Doctoraatsstudie rond Caniene mastceltumoren

Shana De Vos zoekt hulp bij haar doctoraatsstudie rond mastceltumoren. Een link naar een website is er nog niet, maar je kan haar wel reeds contacteren via e-mail.

Beste dierenarts, 

In het kader van mijn doctoraat over caniene mastcel tumoren, zou ik graag beroep willen doen op uw hulp. 

Voor een van de studies werken we samen met een cytoloog en patholoog om de interpretatie van FNA's te onderzoeken en in hoeverre ervaring een rol speelt bij deze interpretatie. Om de ervaring zo correct mogelijk te interpreteren is het niet de bedoeling dat er op voorhand bijgeschoold wordt of dat er voor deelname veel cytologie herhaald wordt. Het gaat eerder om "parate kennis".  
Het gaat hierbij om een vragenlijst en een powerpoint presentatie waarbij in totaal 36 FNA stalen moeten geëvalueerd worden. Er zijn 3 slides per staal wat dus neerkomt op 108 slides. Hiervoor zou u toch een uurtje moeten vrijmaken. 

Deelname aan deze studie is volledig vrijblijvend en er kan geen co-auteurschap verleend worden. Wel zal er een kleine attentie worden verkregen bij deelname als blijk van onze dank.

Voor bijkomende vragen of interesse mag u me steeds contacteren: shana.devos@ugent.be
Alvast hartelijk dank. 
 

Nabije bijscholingen met korting via SAVAB

Deze bijscholingen komen er binnenkort aan. Ze staan in onze agenda aangeduid met de blauwe kleur.

Vetpd

  • Panel Discussion – Laparoscopic Biopsy Techniques - 8 april
  • Panel Discussion – Cardiorespiratory Emergency Procedures – Tracheostomy, Pericardiocentesis & Chest Drain Placement - 6 mei