Financiële tegemoetkoming voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen en hun huisdieren

In deze crisis wordt er beroep gedaan op dierenartsen om Oekraïense vluchtelingen met huisdieren te helpen bij het in orde brengen van deze dieren volgens de wettelijke vereisten. Het uitvoeren van deze functie als dierenarts is van groot belang voor zowel dierenwelzijn als volksgezondheid. Daarnaast is een humane, vriendelijke aanpak ook van belang voor het mentale welzijn van deze oorlogsslachtoffers. 

Het FAVV wil dierenartsen die deze taak opnemen een financiële tegemoetkoming bieden. Dierenartsen kunnen een vergoeding aanvragen van € 30 excl. BTW per dier (hond, kat of fret) dat wordt gevaccineerd en geregulariseerd. Deze vergoeding compenseert de onkosten van microchip, Europees paspoort, vaccin, registratie en de rabiës antistoffen titerbepaling (bloedafname en verzending staal). 

Om deze tegemoetkoming te kunnen ontvangen, is het van belang om informatie over het dier en de eigenaar te bewaren door een foto of fotokopie te nemen van de ingevulde secties I, II, III en V van het Europees paspoort van het huisdier. Via onderstaande link kan u een uitgebreide invultabel downloaden die deze informatie bundelt en een geheugensteuntje vormt voor wat er dient te gebeuren. De ingevulde tabel kan, samen met de foto’s of fotokopieën en uw maandelijkse factuur, verzonden worden naar ccc@favv-afsca.be .

 

Let op 1: Het is niet verplicht om deze tabel te gebruiken. Ook bij gebruik van deze tabel dient u foto’s of fotokopieën te nemen van de betreffende pagina’s van het Europees paspoort. 

Let op 2: Deze vergoeding geldt enkel voor huisdieren van vluchtelingen uit Oekraïne en niet voor de huisdieren van gastgezinnen. 

Let op 3: Enkel erkende dierenartsen kunnen deze functie uitvoeren en deze tegemoetkoming ontvangen.

Let op 4: Deze vergoeding compenseert de rabiës antistoffen titerbepaling zelf niet. Deze kan u gratis aanvragen door het formulier te gebruiken op onze pagina Sciensano

SAVAB Flanders roept haar leden op om deze taak naar eer en geweten zo goed mogelijk uit te voeren, zodat we samen deze slachtoffers kunnen helpen.