Rabiës antistoffen titerbepaling

Na overleg met SAVAB Flanders heeft Sciensano de mogelijkheid aangeboden om rabiës antistoffen titerbepalingen gratis uit te voeren voor huisdieren (hond, kat, fret) van vluchtelingen uit Oekraïne. Hiervoor dient u als dierenarts onderstaand formulier te gebruiken. U kan op dit formulier ook de nodige informatie terugvinden over de bloedafname alsook over de bewaring en verzending van het staal. 

Belangrijk: vergeet niet om uw eigen mailadres achter het SAVAB mailadres toe te voegen zodat u zelf ook het resultaat van de test ontvangt. 

Deze rabiës antistoffen titerbepaling is in deze situatie voor Oekraiense vluchtelingenhuisdieren niet verplicht maar wel sterk aan te raden. 

Indien de hond, kat of fret reeds in Oekraïne werd gevaccineerd tegen rabiës, dan wordt de bloedafname voor titerbepaling meteen tijdens het eerste consult en voor hervaccinatie uitgevoerd. Als het resultaat aantoont dat een titer > 0,5 IE/ml aanwezig is en u dit correct noteert in het Europees paspoort (VI. Rabiësantilichaamtitratietest) van het dier, mag dit dier uit isolatie en is verdere monitoring niet nodig. Na hervaccinatie in ons land heeft een titerbepaling geen invloed meer op de duurtijd van de isolatie en monitoringsperiode. 

 

Indien er geen antistoffen titerbepaling wordt uitgevoerd, bedraagt de periode van isolatie van het huisdier vier maanden.

Instructies van Sciensano in volgende PDF: Bepaling van rabies Antistoffen