Update juli-augustus
 
  SAVAB-Flanders vzw  
 
 

Beste collega,

De zomervakantie zit bijna in de helft. Hoog tijd dus voor een update.

Website updates

Op onze website staat er een nieuwssectie waar we hieronder enkele items uitlichten.

{Academy_belgium}

{default}

{ISFM}

{Korting_augustus}

Ander nieuws

Vector borne diseases - FECAVA FactSheets

Ze zijn al een tijdje verspreid, maar graag lichten we ze nog eens toe in een periode waar een groot deel van je klanten misschien op verlof gaan met hun huisdier en op die manier in contact kunnen komen met enkele van deze aandoeningen.

Een FECAVA werkgroep heeft handige factsheets gemaakt waar je op 2 pagina's snel mee bent met de kliniek, diagnose, behandeling en preventie. Ontdek ze via de website van FECAVA of klik hieronder rechtstreeks op de juiste aandoening.

SARS-COV-2 bij dieren

Op basis van de huidige kennis blijft mens-mens overdracht de meest voorkomende vorm van verspreiding van SARS-COV-2. Er zijn echter wereldwijd reeds enkele gevallen bekend bij verschillende diersoorten. De World organisation for animal health (OIE) heeft een technische factsheet gepubliceerd waar je de recente informatie over het virus en de gevoelige diersoorten kan nalezen. Je kan de factsheet hier terugvinden.

Ook de Belgische Risk Assesment Group-Covid-19 Animals (RAGCA) heeft aanbevelingen gepubliceerd (in juli nog gewijzigd) over een eventuele diagnose bij huisdieren. Je vindt de aanbevelingen hier terug.

"Scottish Fold" als eerste op de zwarte lijst van Ben Weyts

Op 28 juli verscheen in HLN een artikel dat Ben Weyts aan een lijst van dieren met erfelijke gebreken werkt waarvan de handel verboden zal worden.

SAVAB-Flanders heeft via het kabinet van Ben Weyts de volledige informatie verkregen van het persbericht dat verstuurd werd op 28 juli. Je kan het volledige persbericht hier nalezen.

Het gaat dus om een lijst van dieren die niet meer gekweekt of verkocht mogen worden in Vlaanderen. De "Scottish Fold"-katten komen als eerste op deze lijst, maar hierbij gaat het niet enkel om de Scottish Fold, maar om alle katten die het genetische gendefect dragen, in dit geval katten die een afwijking hebben in het gen: TRPV4. Meer specifiek om de volgende substitutie, zowel in heterozygote als homozygote toestand: TRPV4; c.1024 G>T, exon5. Concreet wil dit dus zeggen dat alle rassen met deze mutatie waaronder ook de Highland Fold geviseerd worden.

Het verbod gaat in op 1 januari 2021 en het kabinet Weyts is momenteel de lijst nog aan het samenstellen, dus meer info volgt.

 

SAVAB-Flanders wenst je een fijne tweede helft van de zomer en hou het veilig!