• Nieuws

Vlaamse minister voor dierenwelzijn?

Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) afhangt, dan komt er in de volgende Vlaamse Regering een minister die onder meer bevoegd is voor Dierenwelzijn. Dat zei Peeters vanmorgen in dierenasiel Animal Trust in Melle, waar een groep hondenbeschermers een eisenbundel overhandigde om het hondenleed in Vlaanderen te stoppen.
 

Door de zesde staatshervorming wordt Dierenwelzijn vanaf 1 juli een Vlaamse bevoegdheid. "Vlaanderen zal de controles vanaf 1 juli 2014 intensifiëren en dierenwelzijn wordt dan ook een zeer belangrijk item voor de volgende Vlaamse regering", zei Peeters vanmorgen tijdens een bezoek aan vzw Animal Trust, een klein hondenasiel in Melle dat als voorbeeld geldt voor de sector geldt en onder meer een gedragstherapeut voor viervoeters inzet.

Peeters herinnerde aan de verscheidene inspanningen die hij al leverde en verduidelijkte hoe de overdracht voorbereid wordt.
 

"Geen woorden maar actie"
 

Een groep hondenbeschermers haalde in een oproep zes knelpunten aan om hondenleed in Vlaanderen te stoppen, gaande van problemen bij broodfok en import, over een gebrek aan sensibilisering en responsabilisering, het falen van controle- en strafbeleid en het niet ondersteunen van asielen.

De ondertekenaars, onder wie de voorzitter van Anti-Broodfok-Actie, een ex-ondervoorzitter van de Orde van Dierenartsen (NGROD), een advocaat en een aantal vrijwilligers uit asielen, koppelden daaraan zes "minimumvereisten" die ze in het nieuwe beleid willen. Het gaat onder meer om strenge controles op en beperken van broodfok en import, het oprichten van een onafhankelijk controle-orgaan en het ondersteunen van asielen.

"We vrezen voor een spanningsveld tussen economische belangen en dierenwelzijn wanneer de bevoegdheid onder landbouw valt, want huisdieren zoals honden en katten zijn niet nuttig voor de landbouw", verduidelijkt dierenarts op rust Luk Vangheluwe. Die zorg deelde ook presentatrice An Lemmens (Pin Up Pup). "Ik hoop dat het niet alleen bij woorden blijft, we willen actie", verklaarde ze.

Wie verdedigt de dieren het best? Een minister van landbouw of een minister voor dierenwelzijn? Een video vind je hier (vanaf 16.20 min).