• Nieuws

SARS-Cov-2 bij dieren: aangifteplichtige dierziekte

Hoewel de overdracht van het SARS-CoV-2 hoofdzakelijk plaatsvindt tussen mensen onderling en er sinds het begin van de pandemie slechts één kat in België werd gediagnosticeerd met dit virus, is toch enige waakzaamheid geboden, voornamelijk dan bij bepaalde dieren die gevoeliger zijn voor het virus (katten en marterachtigen o.a. fret, nerts).

Bij een ernstige verdenking van de ziekte op basis van de klinische symptomen* of laboresultaten, dient de dierenarts dit te melden aan de lokale LCE via de procedure van meldingsplicht (zie in te vullen formulier). De contactgegevens van de LCE’s (e-mailadressen voor verplichte meldingen) zijn terug te vinden op de webpagina http://www.favv.be/professionelen/contact/lce/.

De dierenarts kan op vrijwillige basis steeds beslissen om een staal te nemen en een analyse te laten uitvoeren zoals in het geval van een uitsluitingsdiagnose*, en waarbij melding vooraf aan de LCE niet nodig is. Staalname en analyse zijn enkel verplicht indien hiervoor instructies worden gegeven door de LCE. In dit laatste geval zijn de kosten voor de staalname en de analyse ten laste van het FAVV. Indien een positief resultaat bekomen wordt bij de analyse, dan wordt, naast de verplichte meldingsplicht, aangeraden om ook hier de richtlijnen van het RAGCA op te volgen. Zo dient het gezelschapsdier in quarantaine gehouden te worden, met eventueel ook de eigenaar indien deze ook gediagnosticeerd zou worden met het SARS-CoV-2, en moeten hierbij de nodige hygiënemaatregelen toegepast worden.

Meer informatie over de besmetting met SARS-CoV-2 bij dieren kan u raadplegen via volgende link: http://www.favv-afsca.fgov.be/professionelen/publicaties/mededelingen/covid19/dieren.asp

De wijziging van betreffende wetgeving kan u raadplegen via volgende link: http://www.ejustice.just.fgov.be/eli/besluit/2014/02/03/2014024064/justel

* De dierenarts kan zich baseren op de richtlijnen van het RAGCA, nl om te bepalen of het ziektebeeld van het dier en de context (zoals een eigenaar die gediagnosticeerd zou zijn met SARS-CoV-2) sterk doen denken aan een besmetting met het virus (Aanbevelingen van RAGCA betreffende de diagnose van SARS-CoV-2 bij gezelschapsdieren en de rapportering van laboresultaten).

Hieronder de beslissingsboom van het RAGCA.