• Nieuws

Resultaten van enquête rond gebruik Asparaginase bij Lymfomabehandeling

Resultaten van een vragenlijst over het behandelen van honden en katten met maligne lymfoom en de nood aan PEG-asparaginase als behandeloptie

Het maligne lymfoom, voornamelijk B-cel lymfoom, is  de derde meest voorkomende tumor gediagnosticeerd bij honden. Zonder behandeling overlijden de meeste dieren na 1-2 maanden. Ook bij katten is het een van de meest voorkomende neoplasieën, veelal gastro-intestinale lymfomen (kleincellig T-cel). De prognose is echter onvoorspelbaar. Er zijn namelijk inmiddels al meer dan 30 verschillende vormen van lymfomen beschreven.
Door de behandeling met chemotherapie, enzymtherapie of een combinatie van beide kan de overleving met meer dan een jaar verlengd worden.
Asparaginase wordt gebruikt o.a. in  eerste lijns-protocollen (vb. COPA of CHOP) of in "rescue"-protocollen. Deze enzymbehandeling is echter al geruime tijd niet beschikbaar voor veterinair gebruik. 
Sinds kort is PEG-asparaginase verkrijgbaar in België volgens het cascade systeem.

In de maand juni van dit jaar hebben de verschillende dierenartsenverenigingen (VDV/SAVAB/UPV) een vragenlijst verdeeld onder de leden die kleine huisdieren behandelen en een interesse hebben in chemotherapie.

Uit de analyse van de antwoorden (n=118) blijkt dat 36% (n= 43) van de dierenartsen die de vragenlijst ingevuld hebben, meer dan 1x per maand een dier diagnosticeren met maligne lymfoom. Er is ook een groep gespecialiseerde dierenartsen die meer dan 3 diagnoses per week stellen (n=5).

Bij dierenartsen die meer dan 1 diagnose per maand stellen (n=43) leidt de diagnose in meer dan 60% daadwerkelijk tot een behandeling (met chemotherapie), echter wordt er geregeld door eigenaren gevraagd naar een alternatief voor chemotherapie (meer dan 50%).

Verder heeft meer dan 60% ervaring met asparaginase en geeft 90% aan gebruik te maken van PEG-asparaginase indien beschikbaar via de lokale apotheker. PEG-asparaginase zou gebruikt worden als alternatief voor chemotherapie (12%), bovenop een behandeling met chemotherapie (30%) of in beide gevallen (58%). 

De resultaten van deze vragenlijst tonen aan dat enzymtherapie zijn plaats heeft binnen de behandeling van lymfomen. PEG-asparaginase is sinds kort beschikbaar in België volgens het cascade systeem.

Voor meer informatie over lymfoombehandelingen verwijzen we naar de gespecialiseerde dierenklinieken en https://oncowaf.be/Cancer/tumorInfo/lymphoma#treatment