• Nieuws

Rabiësvrije status van Nederland en Frankrijk ingetrokken

Drie recente gevallen van rabiës, enerzijds bij twee honden ingevoerd uit Bulgarije in Nederland en anderzijds bij een kitten ingevoerd uit Marokko in Frankrijk, hebben een aanpassing noodzakelijk gemaakt van de voorschriften voor het binnenbrengen van gezelschapsdieren jonger dan drie maanden en niet gevaccineerd tegen rabiës:

  • Volgens de bepalingen van de Verordening (EG) nr. 998/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 26 mei 2003 inzake veterinairrechterlijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren en houdende wijziging van Richtlijn 92/65/EEG van de Raad van 13 juli 1992, hebben de lidstaten de mogelijkheid om eigen voorschriften op te stellen voor het verkeer van honden en katten jonger dan 3 maanden en niet gevaccineerd tegen rabiës. België laat, in afwijking van de algemene voorschriften van Verordening (EG) nr. 998/2003, dus toe dat pups of kitten jonger dan 3 maanden en niet gevaccineerd tegen rabiës, worden binnengebracht vanuit lidstaten die vrij zijn van rabiës volgens de definitie van de OIE.
  • Ingevolge de recente vaststelling van gevallen van rabiës bij invoer in Frankrijk en in Nederland, werd het statuut “vrij van rabiës” van beide landen opgeschort. Als gevolg hiervan heeft de FOD de bijlagen I en II van het ministerieel besluit van 8 mei 2006 houdende de veterinairrechtelijke voorschriften voor het verkeer van honden, katten en fretten, aangepast. Het ministerieel besluit van 6 november 2013 werd gepubliceerd op 20/11/2013 en zal van kracht zijn op 30/11/2013 (ofwel 10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Dit betekent dat vanaf 30/11/2013, het de algemene voorschriften zijn van Verordening (EG) nr. 998/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 26 mei 2003 inzake veterinairrechterlijke voorschriften voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren en van Richtlijn 92/65/EEG van de Raad van 13 juli 1992 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van dieren, sperma, eicellen en embryo’s waarvoor ten aanzien van de veterinairrechtelijke voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving als bedoeld in bijlage A, afdeling I, van Richtlijn 90/425/EEG, die gelden.

Met andere woorden, honden en katten jonger dan drie maanden uit Frankrijk of Nederland, mogen België enkel nog worden binnengebracht als ze gevaccineerd werden tegen rabiës en dit vanaf 21 dagen na het beëindigen van het vaccinatieprotocol zoals voorgeschreven door de vaccinproducent in het land waar het dier gevaccineerd werd.

Opgelet, niet tegen rabiës gevaccineerde pups ingevoerd in Nederland vanuit Oost-Europese lidstaten (uitgezonderd de Tsjechische Republiek) kunnen niet naar België vervoerd worden voor ze op de leeftijd 3 maanden gevaccineerd werden en er 21 dagen sinds de vaccinatie verlopen zijn!
Nederland voert op zijn grondgebied regelmatig pups in vanuit lidstaten in Oost-Europa. De meeste van deze pups zijn slechts 8 à 10 weken oud. In deze landen is de vaccinatie tegen rabiës verplicht voor alle honden, dus ook voor de moeders van deze pups. Dit betekent dat deze pups beschermd zijn door de maternale immuniteit en dat een vaccinatie vóór de leeftijd van drie maanden als waardeloos beschouwd wordt. Op de bijsluiter wordt door de vaccinproducenten inderdaad aanbevolen om de dieren pas te vaccineren vanaf de leeftijd van drie maanden precies om niet te interfereren met de maternale immuniteit.
 

Voor meer informatie over rabiës en de maatregelen hierop van toepassing, kunt u volgende schermen raadplegen: