• Nieuws

Please don't buy flat-faced animals!

Gezamenlijk persbericht van Dr. Emma Milne en FECAVA

Dierenartsen uit heel Europa verenigen zich om een krachtige boodschap te sturen

Brussel, 26 oktober 2021

FECAVA, een toonaangevende unie van dierenartsenverenigingen in heel Europa, heeft de handen ineengeslagen met Dr. Emma Milne om een hartverscheurende video te maken van dierenartsen en verpleegkundigen uit heel Europa en het VK om mensen te vragen geen dieren met een plat gezicht te kopen.

De populariteit van honden als Franse en Engelse bulldogs en mopshonden is de laatste tien jaar explosief gestegen en nu heeft ook een nieuwe trend van "exotische" kleuren postgevat, waardoor de prijzen nog hoger zijn dan voorheen. Tragisch genoeg zijn dierenartsen over de hele wereld bezig de brokken van deze mode  te lijmen, omdat deze dieren letterlijk geboren zijn om te lijden. En het zijn niet alleen honden - katten, konijnen en zelfs paarden worden nu zo gefokt dat ze steeds kortere gezichten en misvormde gelaatstrekken krijgen. De lichaamsvorm van deze dieren leidt tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, huidplooi-infecties, oogtrauma's, aandoeningen aan de ruggengraat en verlammingen, gebitsproblemen (die voor konijnen en paarden fataal kunnen zijn) en wezenlijke problemen bij de voortplanting. Dr Emma Milne, de oprichtster van de campagne Vets Against Brachycephalism, zei: "Dierenartsen uit de hele wereld nemen contact met me op en vertellen me hoezeer ze het vinden om deze dieren dagelijks te zien lijden, alleen maar vanwege hun ras. Wanneer rassen zich letterlijk aan het leven vastklampen door tussenkomst van een dierenarts, moeten we onszelf een aantal indringende ethische vragen stellen. Ik besloot een video te maken om over te brengen hoe wij ons voelen en FECAVA, die een fantastisch welzijnsbeleid voert, was onmiddellijk enorm behulpzaam. Het was een geweldige teamprestatie."

Dr Ann Criel, voorzitter van de FECAVA Welfare Group: "Deze video vertelt niet alleen het verhaal van de verwoestende gezondheidsproblemen van deze dieren en het verdriet van hun eigenaars, maar ook de impact die het heeft op de dierenartsen wier levensdoel het is om de dieren in hun zorg te helpen. Simpel gezegd, wij vinden dat er weinig verdediging is voor het fokken van dieren waarvan we weten dat ze zeer waarschijnlijk zullen lijden. We hopen dat de video zo breed mogelijk gedeeld zal worden om deze boodschap uit te dragen."

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of commentaar kunt u contact opnemen met Emma Milne op admin@vetsagainstbrachycephalism.com
FECAVA op info@fecava.org

De video kan hier worden bekeken en gedeeld: bit.ly/dontbuyflatfaced

FECAVA - Via de aangesloten verenigingen vertegenwoordigt de European Federation of Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA) meer dan 25.000 dierenartsen van gezelschapsdieren in 39 Europese landen.
Vets Against Brachycephalism vertegenwoordigt dierenartsen, verpleegkundigen en aanverwante professionals uit 66 landen over de hele wereld en 78 diergeneeskundige en welzijnsorganisaties.