• Nieuws

Feline Grimace Scale Phone App

Pijn is vaak moeilijk te herkennen bij katten vanwege hun unieke gedrag. Dierenartsen krijgen niet altijd voorlichting over dit onderwerp, waardoor pijnherkenning een dagelijkse uitdaging is in de kattengeneeskunde.

De Feline Grimace Scale (FGS) (© Université de Montréal 2019) is een degelijk, snel, betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken instrument dat kan helpen bij het beoordelen van pijn. Op basis van de scores van de Feline Grimace Scale is het mogelijk om te weten of het toedienen van pijnstillers nodig is om dierenartsen te helpen bij klinische beslissingen in de pijnbestrijding.

De Feline Grimace Scale (FGS) heeft nu een smartphone applicatie die een snel en gemakkelijk te gebruiken instrument is voor de beoordeling van acute pijn bij katten op basis van veranderingen in gezichtsuitdrukkingen. Dit instrument onderging een strenge wetenschappelijke validatie en er werd aangetoond dat het geldig en betrouwbaar is voor de evaluatie van pijn bij katten met verschillende medische en chirurgische aandoeningen, met behulp van zowel beeld- of real-time evaluatie. De Feline Grimace Scale App leert gebruikers over dit instrument en vergemakkelijkt het in real-time scoren van pijn bij katten. Het heeft verschillende tekeningen en afbeeldingen om het leren te vergemakkelijken, inclusief een oefensessie. Ten slotte kunnen katteneigenaars een foto maken van het aangezicht van hun kat en deze delen met hun dierenarts. 

Uiteindelijk heeft de Feline Grimace Scale App als doel het verbeteren van de pijnbestrijding bij katten over de hele wereld door het vergroten van het bewustzijn, het geven van voorlichting en het vergemakkelijken van de praktische beoordeling van acute pijn bij katten.

De app werd ontwikkeld door het Steagall Laboratorium aan de Faculteit Diergeneeskunde, Université de Montréal. "We zijn verheugd dat we nu een betrouwbaar hulpmiddel hebben dat in de thuisomgeving kan worden gebruikt voor de beoordeling van acute pijn bij katten," zegt Dr. Paulo Steagall, hoogleraar veterinaire anesthesie en pijnbestrijding van de Université de Montréal.

De FGS App was mogelijk dankzij Zoetis.

De app is beschikbaar voor Android en Apple platforms in het Engels, Frans en Spaans.

Bron: 

https://www.felinegrimacescale.com 

https://www.fecava.org/cats/feline-grimace-scale-phone-app/