• Nieuws

Bijna dood na bezoek vogelbeurs

Op een vogelbeurs in Zwolle is eerder dit jaar een uitbraak van de papegaaienziekte geweest, zo blijkt nu. Drie bezoekers werden daardoor ziek. Eén slachtoffer was er zo ernstig aan toe dat hij vijf weken lang in kritieke toestand op de intensive care lag.

Dat meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) aan de Stentor. De vogelbeurs werd afgelopen april gehouden. Op de beurs waren duizenden volgens te zien. Het evenement trok zo'n 300 bezoekers. De VWA denkt dat het werkelijke aantal besmette mensen nog veel hoger ligt.

Voor Zwollenaar Jan Gulikers liep de beurs bijna fataal af. Twee weken na zijn bezoek kreeg hij ernstige klachten. In het ziekenhuis werd de diagnose papegaaienziekte gesteld. Deze aandoening, ook wel psittacose genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie, die vogels bij zich kunnen dragen. Met name parkieten zijn berucht als ziekteverspreiders. De bacterie kan vrij lang overleven buiten het vogellichaam en wordt ook wel gevonden in volièrezand. Mensen die geïnfecteerd zijn krijgen na een tot twee weken griepachtige klachten als koorts, verkoudheid, keelpijn, hoofd- en spierpijn. Als de ziekte niet met antibiotica wordt behandeld kan longontsteking optreden. Uiteindelijk kunnen leverproblemen ontstaan en een ontsteking van de hartspier.

Dat laatste gebeurde ook bij Gulikers. Hij kreeg een longontsteking, hartritmestoornissen, nierfalen en leverproblemen. ,,Tot twee keer toe is het kantje boord geweest", vertelt hij in de Stentor. In totaal lag hij drie maanden in het ziekenhuis.