• Nieuws

Alle pelsdierkwekerijen in Vlaanderen willen stoppen

PERSMEDEDELING VAN BEN WEYTS

DE VLAAMSE MINISTER VAN DIERENWELZIJN

15/06/2021

Alle pelsdierkwekerijen in Vlaanderen willen stoppen

Alle 14 pelsdierkwekerijen én de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Aanvankelijk was bepaald dat deze bedrijven ten laatste tegen eind 2023 alle activiteiten moesten stopzetten, maar het ziet er dus naar uit dat er al sneller een definitief einde komt aan de pelsdierkweek en het gebruik van dwangvoeding in ons land.  “Ik ben blij dat de bedrijven niet per se willen doorgaan tot het bittere einde en de beslissing die we in Vlaanderen genomen hebben nu aanvaarden”, zegt Dierenminister Ben Weyts. “Voor ons is het achterhaald om dieren louter voor hun pels te doden of om dwangvoeding te gebruiken”.  

Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen, maar hier komt een einde aan. Op voorstel van Dierenminister Ben Weyts kwam er in Vlaanderen een uitdoofscenario voor alle pelsdierkweek en foie gras-productie waarbij dwangvoerding wordt gebruikt. Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten. Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven. Om de bedrijven te stimuleren om zo snel mogelijk te stoppen, wordt de schadevergoeding vermindert naarmate uitbaters proberen om zo lang mogelijk open te blijven: jaarlijks gaat er 10% van de vergoeding af.  

Alle 14 nog actieve pelsdierkwekerijen én de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Slechts 1 bedrijf kiest voor een reconversie: de anderen gaan voor een stopzetting van alle activiteiten. Een zogenaamde Landcommissie bepaalt de waarde van elk bedrijf: op basis van die inschatting wordt vervolgens de precieze schadevergoeding vastgelegd. “We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we zorgen wel voor een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter de bedrijven”, zegt Weyts. 

Er komt in Vlaanderen dus sneller dan verwacht een definitief einde aan de pelsdierkweek en het gebruik van dwangvoeding voor de productie van foie gras. Er zat dan ook een stevige financiële stimulans in de compensatieregeling. In april werd de voorziene schadevergoeding al eens verminderd met -10%. In april 2022 en april 2023 zou daar telkens nog eens -10% van afgegaan zijn. “Dat heeft duidelijk gewerkt”, zegt Weyts. “We wilden natuurlijk een zo snel mogelijk einde. Dat is beter voor de bedrijven en vooral beter voor de dieren”.  

Contact: Michaël Devoldere, woordvoerder Ben Weyts, 0484/14.08.19