Praktijk ondersteuning

Maand van de tandcontrole

"U poetst uw tanden elke dag. Uw hond toch ook?" Deze inleiding komt u waarschijnlijk al bekend voor. Het is namelijk de startzin van de 12e editie van de maand van de tandcontrole die start op 1 maart 2017.

Van 1 tot 31 maart 2017 nodigen we opnieuw hondeneigenaars uit om de tanden en het tandvlees van hun trouwe viervoeters te laten controleren door hun dierenarts. En dit jaar is er meer! Voor de allereerste keer zet deze actie ook de tand-en tandvleeshygiëne van de kat in de kijker!  Het is een unieke gelegenheid om uw klanten te sensibiliseren over het belang van een goede tandverzorging bij hun hond en/of kat. 

Deze grootscheepse mediacampagne om huisdiereigenaren bewust te maken van de noodzaak voor een goede tandhygiëne is een boodschap die ook SAVAB-Flanders belangrijk vindt.

Een goede start is half gewonnen en daarom sprokkelden we voor onze trouwe leden erg bruikbare tandheelkundige info en hulpmiddelen reeds bij elkaar… Indien je lid bent, zorg ervoor dat je ingelogd bent en klik hier.

Een parodontale aandoening is de meest voorkomende ziekte bij honden en katten. Vier of vijf honden ouder dan drie jaar, vertonen symptomen van dergelijke aandoening.

Veertig procent van de consultaties bij dierenartsen betreffen een parodontale aandoening. Ondanks het veelvuldig voorkomen van parodontale aandoeningen, toonde een Europees marktonderzoek aan dat slechts 5% van de hondeigenaren zich bewust zijn van het feit dat hun dier iets mankeert.

SAVAB-Flanders hielp mee met Lisa Milella, voorzitter van de British Veterinary Dental Association, om deze mediacampagne wetenschappelijk te ondersteunen. SAVAB-Flanders hielp mee een praktische handleiding te ontwikkelen. Deze handleiding werd gratis aangeboden aan iedereen die professioneel actief is de diergeneeskunde. Ze bevat informatie over identificatie, behandeling en preventie van tandproblemen bij de hond. Het verloop van de pathologie, samen met een correcte diagnose en behandeling worden daarbij duidelijk geïllustreerd. Daarnaast toont de gids ook de cruciale rol van de eigenaar, waarmee u de eigenaar bewust kunt maken van een goed thuisverzorging.

Checklist

  1. Extern onderzoek van de kop
  2. Onderzoek buccale oppervlak van de tanden en mondmucosa
  3. Open mondonderzoek (eventueel onder algemene anesthesie)

 

De sleutels van de mondverzorging

  1. Aandacht voor de mondhygiëne
  2. Beginstadia van parodontale aandoeningen
  3. Mondonderzoek onder algemene anesthesie
  4. Mondbehandeling onder algemene anesthesie

 

Meest voorkomende tandafwijkingen

Een overzicht van de meest voorkomende tandafwijkingen met beeldmateriaal, diagnose en meest geschikte behandeling vinden onze leden hier.

Antibioticagebruik in de tandheelkunde

De maand van de tandpreventie staat voor de deur en de overheid klopt op de deur van de dierenartsen in verband met antibioticumresistentie en overmatig antibioticagebruik in de sector. We dienen dus zelf het voortouw te nemen en niet afwachten tot de overheid beslissingen neemt in onze plaats. Het is aan ons om de overheid te tonen dat we verantwoord omgaan met antibiotica. “Gebruik voor de zekerheid” is geen verantwoord antibioticumgebruik!!! Het gebruik van langdurige antibioticakuren voor gingivitis of periodontitis is achterhaald. Een korte samenvatting van het hoofdstuk “Antibiotica en antiseptica” uit “Veterinary Dentistry for the general practitioner” geschreven door niemand minder dan Cécilia Gorrel brengt wat meer duidelijkheid in de zaak. Het boek is trouwens prachtig geïllustreerd, goed geschreven en betaalbaar…kortom een echte aanrader.

Meer info over het gebruik van antibiotica in de tandheelkunde kunnen onze leden hier lezen.

Hoe zorg ik voor een tandverzorgingsprogramma in mijn praktijk?

Volgens de American Veterinary Dental Society (AVDS) hebben 80% van de honden en 70% van de katten parodontitis op hun derde verjaardag. Zorg ervoor dat uw klanten weten dat onbehandeld tandvlees- en tandaandoeningen gevaarlijk kunnen zijn en mogelijks leiden tot diabetes; hart-, leve-r, nier- en ademhalingsziekten; en een verzwakt immuunsysteem? Zijn eigenaars ervan bewust dat de juiste mondgezondheid ervoor zorgt dat de levensduur van hun huisdier tussen de twee en vijf jaar verlengd wordt?

Maar is ook je team voldoende geïnformeerd over de risico's van parodontitis? Lees er alles over op deze pagina voor onze leden.