The link between animal and human abuse

23-03-2018

The link between animal and human abuse

Ongetwijfeld heeft iedereen in de praktijk er al wel eens aan getwijfeld: zijn de letsels op hond of kat echt veroorzaakt door een ongeluk? Hebben we een aantal gevallen van misbruik op huisdieren gemist? Zijn we ons bewust van het mogelijk verband tussen het mishandelen van dieren en geweld binnen het gezin?

Freda Scott Parker, voorzitter van een Britse multidisciplinaire groep rond het verband tussen geweld op huisdieren, kinderen en partners heeft de Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie (VDWE) geconfronteerd met een paar schokkende voorbeelden: het was de onmiddellijke aanleiding voor een samenwerking van de VDWE met SAVAB-Flanders om tijdens de jaarlijkse lentemeeting dit onderwerp in de schijnwerpers te brengen.
Samen met andere experten uit binnen- en buitenland zal Freda Scott Parker ons wegwijs maken in de complexe wereld van familiaal geweld, ook op huisdieren. 

Fysiek geweld, maar ook emotioneel geweld in het gezin is cruciaal, en de rol die huisdieren daar in spelen is haast nog schokkender. Professioneel forensisch onderzoek maakt ontegensprekelijk deel uit van de bewijslast, en is een snel ontwikkelende discipline in de diergeneeskunde, helaas. Prof Andrea Grône van de Universiteit Utrecht leert ons de grenzen en mogelijkheden van forensisch onderzoek.

We kunnen en moeten alerter zijn, we kunnen leren de juiste vragen te stellen, we kunnen het nodige bewijsmateriaal verzamelen en vooral leren welke stappen er kunnen genomen worden om het geweld aan te klagen en te vermijden.
Een bijzonder symposium waarbij we naast dierenartsen ook andere hulpverleners, psychologen en inspectiediensten willen betrekken, want “waar huisdieren worden mishandeld, zijn gezinsleden in gevaar. Waar gezinsleden worden mishandeld,  zijn huisdieren in gevaar”.